"Narava veliko daje in tudi jemlje, zatorej bodimo spoštljivi do nje! " - Boris Lisjak

Domačija Lisjak

Boris v kleti

V osrčju Krasa, v vasi Dutovlje, se razprostirajo vinogradi družine Lisjak, na katerih pridelujejo dve beli in štiri rdeče sorte. Med rdečimi prevladuje refošk, iz katerega nastaja Teran PTP, sledijo cabernet sauvignon, cabernet franc in merlot, beli pa sta avtohtona kraška sorta vitovska grganja in charodnnay.

Vsa vina, ki nastajajo na domačiji Lisjak, so vrhunske kvalitete, kar dokazuje enajst naslovov šampiona, preko sto zlatih medalj ter malo morje priznanj, odlikovanj in odličij, ki so jih podelili navdušeni enologi na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih.

Nagrade Lisjakovi cenijo, saj so priznanje za dobro delo v vinogradu in kleti, a družino naprej vlečejo skrb za naravo, ljubezen do kraške zemlje, spoštovanje tradicije svojih prednikov, zavezanost trdemu delu in ljubezen do družine.

Soba_priznanja_lezeca_800

Tradicija

Družina je osnova, na kateri Lisjakovi že generacije gradijo in črpajo, a vedno z jasnim pogledom v prihodnost. Boris Lisjak je sedma generacija, ki se v osrčju Krasa z veliko začetnico ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom. Njegovo delo počasi prevzema naslednji rod, sin Alen in hčerka Tjaša, dela v vinogradih pa se pridno uči tudi pet Borisovih vnukinj.

O prisotnosti družine na rdeči zemlji, terra rossi, pričajo zapiski dunajske zemljiške knjige iz leta 1836. Najstarejši vinograd na posestvu v letu 2015 praznuje častitljivih sto let in sodi med najstarejše kraške vinograde.

Boris Lisjak je bil eden prvih slovenskih vinarjev, ki je že pred štiridesetimi leti začel s stekleničenjem vina. Svoje znanje je nadgradil z opravljanjem izpita za vinskega svetovalca, je član Reda svetega Fortunata in vitez prvega reda Slovenskega reda vitezov vina. Je tudi predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana.

Boris-z-vnucki

Boris z vnučkama

Kleti

Arhivske steklenice

Na domačiji Lisjak delo poteka v treh kleteh. Prvo je zgradil Borisov oče pred 45 leti. V njej danes poteka stekleničenje, pretakanje in shranjevanje vin.

S širitvijo so se pojavile potrebe po novi kleti, zato je Boris pred dobrima dvema desetletjema zgradil še eno, kamnito obokano klet, kjer v velikih lesenih sodih poteka dozorevanje vin. Leta 1990 je prejela naziv najlepše slovenske kleti.

Srce domačije pa je leta 2012 obnovljena stara klet Borisovega dedka iz leta 1887. V njej so shranjena arhivska vina.